Bilim İlaç ve Ar-Ge
Araştırma ve geliştirme çalışmalarının temelini Bilim İlaç'ın kaliteye ve insana verdiği değer oluşturmaktadır. Araştırma ve Geliştirme çalışmaları, Bilimsel Bölüm Direktörlüğü bünyesinde yapılandırılan proje ekipleri tarafından bilimsel ve etik kurallar çerçevesinde yapılmaktadır. Bilim İlaç'ta ürün geliştirme çalışmaları; üretilen tüm ürünler için Bilim İlaç Ar-Ge Merkezi’nde titizlikle yürütülmektedir.
Bilim İlaç’ta iyi organize olmuş, toplum ihtiyaçlarına cevap verebilecek, teknik yaklaşımları ortaya koyabilecek, istikrarlı bir yönetim anlayışı ve bilimsel mantığa sahip, çağdaş ve özendirici bir araştırma-geliştirme ortamı yaratılmıştır. Bu anlayışla sürekli gelişmekte olan Ar-Ge çalışmalarımız sayesinde, kendi Ar-Ge laboratuvarlarımızda geliştirdiğimiz ve ruhsatına sahip olduğumuz 150’den fazla ürün ile Türk ilaç pazarında lider konumdayız. Bu açıdan değerlendirildiğinde firmamız ulusal ilaç pazarında özgün ilaç satışlarında en büyük yerli eşdeğer ilaç üreticisidir. Bu önemli konumu koruyabilmek üzere Ar-Ge çalışmalarına giderek yüksek bir seyirde odaklanarak devam etmekteyiz. Ar-Ge çalışmalarımız şu anda 48 ülkeye gerçekleştirdiğimiz ihracatımızın da odağı olup, ruhsatını almış olduğumuz yeni ürünlerle ihracatımız her geçen yıl ikiye katlanarak büyümektedir.
Bilim İlaç olarak satış hedefimizdeki artışların temel çıkış noktası; teknoloji tabanlı Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verilmesi ve ayrılan bütçenin rakamsal olarak sürekli artırılmasıdır. Ar-Ge faaliyetlerimiz neticesinde iki veya daha fazla molekül içeren kombinasyon ürünler ve hasta uyumunu artırıp ilaç yan etkilerini azaltmayı hedefleyen kontrollü salım ürünler Bilim İlaç ürün portföyüne eklenmektedir.
Bilim İlaç Ar-Ge Merkezi
Ar-Ge merkezimiz; 4.500 metrekare laboratuvar alanına sahip Türk ilaç sektörünün en büyük Ar-Ge merkezidir. 120 milyon Euro yatırım ile hayata geçirdiğimiz Türk ilaç sektörünün en büyük ilaç üretim tesisi olan Bilim Gebze tesisimiz içinde yer alan Ar-Ge merkezimize 15 milyon dolarlık yatırım yapılmıştır. Her yıl ortalama 5 milyon dolarlık ek yatırım yapmaya devam etmekteyiz. 17 Şubat 2009 tarihinde Ar-Ge Merkezi Belgesi almaya hak kazandık.
Ar-Ge Merkezimiz; Analitik Geliştirme Laboratuvarları (Enstrümantal analiz laboratuvarları, yaş kimya laboratuvarları), Formülasyon Laboratuvarı, Pilot Üretim ve Stabilite alanlarından oluşmaktadır.
Ar-Ge merkezimiz, ileri teknolojiye sahip 220 adet makine, cihaz ve ekipmanla donatılmıştır. Ar-Ge bölümümüzde görev alan proje ekiplerinde; bilimsel yetkinlikte araştırmacılar (Farmasötik Kimya Uzmanları, Farmasötik Teknoloji Uzmanları, Patent Vekilleri, Farmakologlar, Analitik Kimyacılar) yer almaktadır. Ar-Ge ekibimiz bugün itibarıyla 110 kişiye ulaşmıştır. Katı, yarı-katı ve likit dozaj formlarındaki 150’den fazla ürünümüz, kendi Ar-Ge laboratuvarlarımızda geliştirilmiştir. Ar-Ge Merkezi’mizdeki bilginin paylaşılması ve yeni kuşaklara aktarılması anlayışı sayesinde geliştirilen her yeni ürün sürecinde edinilen bilgi birikimi bir sonraki projeye aktarılmaktadır. Bu doğrultuda yürütülen olarak sadece son üç yılda Ar-Ge bütçemizde %275’lik büyük bir artış sağlanmıştır.
Bilim İlaç Ar-Ge merkezimiz; patent, etkin madde, yeni ürün formülasyon ve analitik geliştirme, klinik araştırmalar, iyileştirme, yeni ürün stabilite ve teknoloji gruplarından oluşmaktadır. Ar-Ge merkezimizde patent tarama ve değerlendirme çalışmaları, etken madde değerlendirme, analiz ve onay çalışmaları, formülasyon ve analitik metot geliştirme, laboratuvar ve pilot ölçekte üretimler, proses ve analitik metot validasyonları, klinik çalışmalar, ürün iyileştirme çalışmaları, yeni ürün stabilite çalışmaları, ruhsat dosyalarının CTD formatında hazırlanması çalışmaları QbD (Quality by Design) anlayışı ile yürütülmektedir. Ar-Ge merkezimizin bir diğer önemli rolü ise günümüz dünyasında oldukça büyük bir yer edinmiş olan inovasyon kültürünün kurum içinde yaygınlaşmasını sağlamaktır.