Kurumsal sorumluluğa çalışanların katkısını almak için fırsat…
Bilim İlaç Toplum Gönüllülerini 2005 yılında sosyal sorumluluk yaklaşımını kurum kültürünün bir parçası haline getirmek üzere oluşturduk. Biliyoruz ki, sosyal sorumluluk ancak kurum kültürünün bir parçası haline gelirse kurumsal, yaşayan bir değere dönüşür. Bu dönüşüm ise ancak çalışanlarımız bir gönüllülük platformunda sosyal duyarlılıklarını geliştirirler ve gönüllülüğü tüm paydaşlarımıza ve topluma yaygınlaştırırlarsa gerçekleşir. Bugüne kadar çalışanlarımız gönüllülük alanında aldıkları ödüllerle kurumsal sorumluluk çalışmalarımızda bize ilham vermiş ve 37.911 kişinin hayatına dokunarak fark yaratmıştır.
2008 - ÖSGD Gönülden Ödüller İnsan Yönetimi Özel Ödülü
2009 - Özel Sektör Gönüllüler Derneği En Başarılı Gönüllülük Programı Ödülü
2009 - KSS Türkiye - CSR Avrupa Türkiye'de KSS Çözümleri 1.’lik Ödülü
2010 - CSR Europe İşletme 2020 Türkiye Temsilcisi
2011 - Özel Sektör Gönüllüler Derneği Gönülden Ödüller’de ve “En Başarılı Gönüllü” Ödülü
2011 - Özel Sektör Gönüllüler Derneği Gönülden Ödüller’de “En Yaratıcı Proje” Ödülü
Topluma yüksek katma değer yaratmak için bir fırsat…
Çalışanlarımızın sahip olduğu entelektüel sermayeyi, profesyonel tecrübeyi, üst düzey bilgi/beceri birikimini ve zamanı toplumla paylaşarak "gönüllülüğü” yeniden tanımladık. Bugün çalışanlarımızın %55’i aktif gönüllülük faaliyetlerini gerçekleşirken “profesyonel iş gücünün gönüllülüğü ile neler yapılabileceğini” tüm dünyaya kanıtlıyor. Biz gönüllülük platformumuzda en değerli varlığımız olan insan kaynağımızı, çalışanlarımıza haftada “2 Turuncu Saat” vererek toplumla paylaşıyoruz. Çalışanlarımız ise bu turuncu saatlere onlarcasını ekleyerek toplumsal sorumluluklarını gerçekleştiriyor. Bugüne kadar çalışanlarımız 26.614 turuncu saat gönüllülük yaparak topluma katkı sağlamıştır.
Çalışan bağlılığına, başarısına ve gelişimine katkı sağlamak için bir fırsat...
Entellektüel seviyesi, sosyal sorumluluk bilinci yüksek çalışanlarımız için, toplumsal sorunların çözümünün bir parçası olmak önemli bir motivasyon ve manevi doyum kaynağıdır. Bu kaynağı kullanarak hem kendi gelişimlerinde, hem de toplumsal gelişimde yapabilecekleri sınırsızdır. Ayrıca Bilim İlaç Toplum Gönüllüleri platformunda gönüllülük yapan çalışanlarımız gönüllülük projeleri ile kazandıkları becerileri iş başarısına ve yetkinlik gelişimine dönüştürür. Sosyal sorumluluk bilinci yüksek çalışanlar işe alım sisteminde, kariyer kriterlerinde ve eğitim uygulamalarında bir adım öne geçer.
Toplumsal ve çevresel konuları iş süreçlerimizle entegre etmek için bir fırsat…
Sosyal Sorumluluk, sadece sivil toplum kuruluşlarının, devletlerin ya da şirketlerin sorumluluğu değil, bu dünya üzerinde yaşayan her bir dünya vatandaşının sorumluluğudur. Kurumsal olarak verdiğimiz her kararda, uyguladığımız her süreçte, birlikte çalıştığımız her bir paydaşta, kullandığımız her bir kaynakta gelecek nesillere ve dünyamıza karşı sorumluyuz. Toplumsal ve çevresel sorunların çözümünün bir parçası olmayı hedefleyen 5 farklı alan ve 9 farklı proje vasıtasıyla sosyal sorumluluğu içselleştiren çalışanlarımız, işlerine ekonomik, ekolojik ve sosyolojik yaklaşımlar katmaktadır.
Sosyal duyarlılıkları yüksek yeni nesiller için önemli bir kriter, büyük bir fırsat…
Tarihte ilk kez değerleri ve yaklaşımları ile birbirinden farklı çalışan profilleri aynı iş atmosferini paylaşmaktadır. Özellikle toplumsal duyarlılıkları yüksek yeni nesiller için gönüllülük çalışmalarının desteklenmesi, turuncu saatler verilmesi ve sosyal sorumlu liderler ile çalışmak önemli bir seçim sebebi, bağlılık ve motivasyon kaynağıdır...
“Kariyerimin Kontrolü Bende” Kişisel Gelişim Kongresi, Bilim İlaç Toplum Gönülleri tarafından yürütülen, Anadolu’daki üniversitelerde eğitim alan gençlerin, kariyerlerine bir adım önde başlamalarına destek olmak amacıyla gönüllülük temelinde tasarlanmış örnek bir projedir.
Bilim İlaç Toplum Gönüllüleri Platformu tarafından yedi yıldır devam ettirilen; toplamda 79 eğitim ve 142 oturum ile Türkiye’nin en büyük kişisel gelişim kongresi olma özelliğini taşıyan “Kariyerimin Kontrolü Bende” projesi, son olarak 19 - 22 Nisan tarihlerinde Erzincan Üniversitesi’nde gençlerle buluştu.
Tamamı gönüllü profesyonel eğitmenlerden oluşan ve öğrencilerin çalışma hayatında başarılı performans için ihtiyaç duyacakları temel becerileri tam günlük eğitimlerle kazanmalarını hedefleyen Kariyerimin Kontrolü Bende Projesi’ne “GFK Bağımsız Araştırma Firması” etkinlik analizini yapmak üzere gönüllü oldu. Kongrenin, öğrencilerin özel sektöre bakış açısında ve çalışmayı tercih etme yönlerinde %45’ten %69’a çıkan bir farkla o bölgelerdeki gençlerimizin özel sektörde çalışmayı tercih etmelerinde önemli bir katkısı olduğu görülmektedir.
Araştırma ile ilgili çarpıcı sonuçlar aşağıda yer almaktadır.
Kongrenin etkinliği 10 üzerinden 9 olarak değerlendirilmiş,
Öğrencilerin %97’si kongrenin kariyerlerine katkı sağladığını düşünüyor,
Pre-testte katılan öğrencilerin %55’i devlette, %45’i özel sektörde çalışmayı düşünürken, kongreye katıldıktan sonra %69’u özel sektörde, %13’ü devlette çalışmayı düşünüyor.
Öğrencilerin %98’i kongreyi diğer arkadaşlarına tavsiye ediyor.
Bugüne kadar 60 öğrencinin yararlandığı özel staj imkanı da bu yıl Erzincan Üniversitesi öğrencileri için sunulmaya devam edecek. Özellikle Anadolu’daki üniversite öğrencilerine kariyer planlamalarında destek olmayı ve rol model yaratmayı hedefleyen proje, genç işsizliğinin yaygın olduğu Türkiye’de, gençlerin istihdama katılamama sorununa da dolaylı da olsa çözüm sunuyor.
Engelleri Kaldırın
"Türkiye 70 milyon nüfusa sahip ve bu nüfusun yaklaşık 7 milyonu engellilerden oluşuyor. Hayat engelliler için dizayn edilmiyor. Engellilerin evlerinden çıkabilmeleri için yeterli ortamları ve olanakları mevcut değil. O halde en azından hayatlarında en çok yapmak istedikleri şeyi gerçekleşirmeleri için gönüllü olabiliriz."
Amacımız engelli çocuklara engellerin olmadığı sosyal ortamlar yaratmak. Bugüne kadar bu proje kapsamında gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerden örnekler;
2010 Alternatif Kamp
2009 Ünlü Futbolcularla Engelsiz Futbol Maçı
2009 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kortej Yürüyüşü
2009 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Balosu
2008 ve 2009 Bilim İlaç Toplum Gönüllüleri & SERÇEV Fotoğraf Sergisi
2007 Sağlıklı Yaşam Şenlikleri
2006 Engelleri Kaldırın Şenlikleri
2005 Edirne Zihinsel Engelliler Okulu Spor Salonu kurulması
Engelleri Kaldırın “Alternatif Kamp Projesi”
2005 yılından beri yürüttüğümüz Engelleri Kaldırın projesi ile engelli çocuk ve gençlerin, her türlü ihtiyaçlarının gönüllüler tarafından karşılandığı etkinlikler organize ediyoruz. Her yıl düzenli olarak uygulanmakta olan Alternatif Kamp’ta ise orta düzey yönetici adaylarımız görev yaparak, engelli misafirlerin hayatlarının en güzel tatilini yaşamalarını sağlıyor. Bu dört yıldızlı tatil köyünün her türlü hizmeti, gönüllüler tarafından karşılanıyor. Gönüllüler, bu yolla egolarını törpülerken, kendi içlerindeki engelleri de aşıyorlar.
Engelleri Kaldırın Sesli Kitap Projesi
Engelleri Kaldırın projemizin bir diğer ayağı, görme engelli vatandaşlarımızın kişisel gelişimlerine destek olmak amaçlı çok satılan güncel kitapların seslendirildiği “Sesli Kitap” projesidir. Kitaplar gönüllülerimiz tarafından seslendirilerek GETEM gibi ilgili STK’lara ulaştırılıyor. Seslendirme yapmak isteyen gönüllülerimize tüm teknik destek, proje ekibimiz tarafından veriliyor. Ayrıca doğru seslendirme, vurgulama ve nefes konularında eğitim almaları da sağlanıyor.
Bilim’in Kardeşleri
Bir şemsiye olarak konumlandırılan proje ile ihtiyacı olan okullarda, ilköğretim çocuklarının hem kişisel hem de eğitim ortam ve olanaklarının gelişimini hedefliyor.
Bilimin Kardeşleri Okulda Projesi
Çocukların kırtasiye malzemesi, okul giysileri, ayakkabı, mont vb. kişisel ihtiyaçlarını karşılamaktan; okullarına kütüphane, bilgisayar laboratuvarı gibi önemli eğitim ortamlarının sağlanmasına kadar birçok faaliyet, gönüllülerimiz tarafından gerçekleştirilmektedir. Projenin tüm faaliyetleri aynı okulda gerçekleştirildiğinden aynı zamanda gönüllüleri çok iyi tanıyan çocuklar kendilerine rol model alabilecekleri kişileri de tanıma şansına sahip oluyor.
Bilimin Kardeşleri “Tohumun Peşinde” Projesi
2011 yılında kurgulanan projede MEB ve ÖSGD işbirliği ile yeni bir eğitim yöntemi geliştirilmektedir. Projenin ilk etabında BİTG tarafından yazılan “Tohumun Peşinde” adlı çevre bilinçlendirmeyi amaçlayan tiyatro oyunu ilköğretim sınıflarında yaratıcı drama ile birleştirilerek yeni bir eğitim tekniği olarak uygulanacaktır. Gönüllüler tarafından 40 kişilik gruplar halinde uygulanacak yaşayarak öğrenme deneyimi, tüm özel sektör çalışanları tarafından 8 saatlik programlar ile ilköğretim çocuklarına uygulanabilmektedir. Sınıflarda yapılacak uygulamalar 2012 yılında hayata geçirilecektir.
Bilimin Kardeşleri “Meraklı Kitaplar, Yaratıcı Okuma” Projesi
Türkiye, gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında en az kitap okuma oranlarına sahip ülkeler arasındadır. Oysa kişisel gelişim için kitap okumak çok önemlidir. Bu projede amacımız, çocuklara kitap okumayı sevdirerek, bir alışkanlık haline getirmelerini sağlamaktır. Bu projede çocukların kitap okurken, okuduklarını yaratıcı drama yolu ile yaşamalarını sağlamaktayız. Hep birlikte oyunlar oynayarak ve hayal edip, tartışarak kitap okuyan çocuklar, hem kitap okumayı sevmeye başlamakta hem de yaratıcılıklarını geliştirmektedirler.
Bilimin Kardeşleri “Tiyatroda” Projesi
Bu sahnedeki tüm oyuncular, gönüllüler ve onların ailelerinden oluşmaktadır. Çocukların sosyal gelişimlerine katkı sağlamak için çocuk oyunları sergilenir ve maddi olanakları yetersiz çocukların ücretsiz izlemeleri sağlanır. Aylarca eğitim alan gönüllüler profesyonel oyunculara taş çıkartacak bir performansla oyunlarını kent kent gezerek sergilemektedirler. Oyunu izlemek isteyen yetişkinler ise giriş için bir çocuk kitabı vermek zorundadırlar. Toplanan kitaplarla kütüphanesi olmayan okullara kütüphane yaptırılmaktadır.
Hayat Kurtar
Bilim İlaç Toplum Gönüllüleri olarak, trafik kazalarında kaybettiğimiz ve kaza sonrasında fiziksel engeli yüzünden çalışma hayatına ara vermek zorunda kalan çalışma arkadaşlarımız anısına “Hayat Kurtar” projesini başlattık. Avrupa Karayolları Güvenliği Sözleşmesi’ne uygun nitelik taşıyan proje, Avrupa Birliği projesi olarak da kabul edilmiştir. Hedef, başta tüm BilimAilem olmak üzere projenin Türkiye’ye hatta dünyaya yayılabilmesidir.
Avrupa Birliği “25.000 lives to save” projesinin Türkiye ayağı olarak onaylanan projemiz “Hayat Kurtar” ile yılda 25.000 kişiyi hayata bağlamayı hedeflemekteyiz. Bu proje, kazaları önlemek, meydana gelen kaza veya afetler sonrasında ise hayat kurtaran önlemleri almak amaçlı bir bilinçlendirme hareketidir. Proje, ayda 3 milyon km. yol yapan çalışma arkadaşlarımıza önleyici tedbirler ve ilk yardım bilincini kazandırmaya başlarken; ailelerimiz, öğretmenlerimiz ve çocuklarımızın ise dalga dalga büyüyecek bu bilinçlendirme hareketinin önemli parçaları olmaları hedeflenmektedir.
Ekobilimciler
Projemizin amacı, çalışanlarımıza, çalışanlarımızın ailelerine ve tüm paydaşlarımıza doğa sevgisi aşılamak ve çevre bilincini geliştirmektir. Bunun için çocuklarımıza ve paydaşlarımıza verdiğimiz “sihirli tabletlerle”, uygulamalı olarak tohumlardan fidanlar, fidanlardan da ağaçlar yetiştirmekteyiz. Böylece çocukların ve yetişkinlerin bir ağacın ne kadar uzun zamanda ve büyük emeklerle yetiştirildiğini anlamalarına yardımcı olmaktayız.