"Toplumsal yatırım projelerimizle değer yaratıyoruz!"
Toplumu bilgilendirmek stratejimiz kapsamında gerçekleştirdiğimiz iletişim faaliyetlerimiz sayesinde pek çok insan; hastalıklar ile ilgili bilinçleniyor. Bu kapsamda özellikle Şizofreni ve Alzheimer alanlarında toplumu bilinçlendirecek toplumsal yatırım projelerine imza atıyoruz.
Gerçekler Maskelenmesin
Proje, şizofreni hastalığına dikkat çekmenin yanı sıra, fırsat verildiğinde şizofreni hastalarının neler yapabileceğini gösterme amacı da taşıyor.
Öykü Yarışması; Şizofreni hastalarının dışlanması ile mücadele eden Şizofreni Dernekleri Federasyonu ve Bilim İlaç tarafından 2011 yılında, öykü yarışmasının üçüncüsü düzenlendi. Şizofreni hastaları yazdıkları öykülerle yarışmaya katılıyor. Her yıl ilk 10 öykü Doğan Kitap tarafından kitaplaştırılarak, okurlarla buluşturuluyor.
Yazı Atölyeleri; Bir rehabilitasyon aracı olan yazı yazma aktivitesine görülen yoğun ilgi sebebiyle Türkiye’nin birçok ilinde bulunan ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinde Mario Levi liderliğinde yazı akademileri kurulmasına destek olduk.
Maske Atölyeleri; Hastaların rehabilitasyonuna katkıda bulunmak için yürüttüğümüz etkinliklerden biri de Maske Atölyeleri… Hastaların ifade etmekte zorlandıkları iç dünyalarını sanat yoluyla dışa vurmalarına fırsat yaratarak, rehabilitasyonlarına destek olmayı amaçladık.
Düşünen Şarkılar
Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıklarsı Hastanesi (BRSHH) ve Bilim İlaç, ruhsal hastalığı ve özellikle şizofreni hastalığı olan bireylere karşı toplumda oluşan ön yargıları kırmak amacıyla önemli bir sosyal sorumluluk projesine imza attı.
Hastanede tedavi gören hastaların yazdıkları şiirler bestelenerek, Psikiyatri Uzmanı Dr. Vedat Bilgiç ve Müzik Eğitmeni Volkan Uruk tarafından ‘Düşünen Şarkılar’ adıyla bir albüme dönüştürüldü.
1964 yılında Bedia Tuncer isimli bir edebiyat öğretmeni tarafından derlenip ‘İnilti’ ismiyle kitaplaştırılan şiirler; Teoman, Ahmet Özhan, Soner Arıca, Betül Demir,Mercan & Rashit ve Demet Sağıroğlu gibi ünlü sanatçılar tarafından seslendirildi.
Albüm satışından elde edilecek gelir, hastaların rehabilitasyonunda kullanılmak üzere Bakırköy Akıl Hastanesi Vakfı’na bağışlanacak.
Alzheimer Çağrı Merkezi
Türkiye’de 350 bin, dünyada 25 milyondan fazla insanı etkileyen Alzheimer hastalığı yaşlılık döneminin en sık görülen sağlık sorunu olarak kabul ediliyor. Hasta yakınlarının yaşam kalitesini yükseltmek ve doğru yönlendirilmelerini sağlamak amacıyla Bilim İlaç’ın desteği, Alzheimer Derneği ve Alzheimer Vakfı’nın katkılarıyla Türkiye'de ilk kez Alzheimer Çağrı Merkezi hayata geçirildi.
Alzheimer hasta yakınları 0800 261 78 40 numaralı telefonu ücretsiz arayarak uzman psikologdan destek alabiliyor...
40 Işık - 40 Hayat
Mersin Üniversite ile birlikte Alzheimer hastalığı konusunda toplumsal bilinci artırmak, hastaların ve hasta yakınlarının yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla hayata geçirdiğimiz “40 Işık-40 Hayat” projesiyle Alzheimer’li hastası olan 40 aileye ve onların aracılığıyla Türkiye’deki yüz binlerce Alzheimer’li hasta ve yakınına ışık olduk.
“40 Işık-40 Hayat” projesi, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aynur Özge’nin yönetiminde; 11 Şubat - 28 Mayıs 2011 tarihleri arasında Mersin’de uygulandı. Proje çerçevesinde profesyonel yaşlı bakım hizmetleri, hemşirelik hizmetleri ve psikoloji gibi yaşlı bakımı alanlarında eğitim alan 40 üniversite öğrencisi; normal yaşlanma sürecinden başlayıp Alzheimer hastalığını, hastalığa eşlik eden sorunları, hasta yakını boyutunu, konuya ait kapsamlı teknik bilgileri içeren 16 saatlik kuramsal eğitim ve 3 saatlik uygulamalı sanat terapisi eğitimi ile desteklendiler. Proje kapsamındaki 40 öğrenci; 3 ay süreyle haftada 2 gün, 40 aileyi evinde ziyaret ederek, hasta ve hasta yakını ile aktif iletişim sağladı.
Aileler, öğrencilerden profesyonel destek aldılar ve öğrenciler Alzheimer’li hastalarla ilgilenirken hasta yakınları da kendilerine vakit ayırma fırsatı buldular. Ailelerin ihtiyaç duyduğu durumlarda proje ekibi, tıbbi destek hizmeti de sundu.
40 Işık-40 Hayat Projesinin Belgeseli Hazırlandı
Projesi süresince yapılan etkinlikler, Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema-Televizyon bölümü tarafından Yrd. Doç. Hakan Erkılıç’ın önderliğinde deneyimli bir ekip tarafından kaydedildi. Yapılan randevulu röportajlar ile desteklenen çekimler kurgulanarak projenin belgeseli hazırlandı.
40 Işık-40 Hayat Projesi Kitaplaştırıldı
Projenin tamamı Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nesrin Canbek Mengi tarafından izlendi. Kabul eden hasta yakınları ile ses kayıtlı röportajlar yapıldı. Alınan öyküler kurgulanarak bir anlatı ve yorum kitabı oluşturuldu. Kitap hasta yakını ve hastalara ait şiir ve resimler ile desteklendi.