Bilim İlaç’ta işe alım sistemi, kuruluş stratejilerilerimizi destekleyen bir yapı içerisinde dizayn edilmiştir ve vizyon, misyon, ana iş hedefleri ve politika & stratejilerimize ulaşabilmek için, şirket kültürüne paralel, gerekli nitelik ve yetkinlik gereksinimlerini karşılayan adayların işe alınmasını sağlar.
İŞE ALIM SÜRECİ
Adaylarımıza birçok farklı kaynaktan ulaşmaktayız. Şirket aday veritabanımız “Sunshine", kariyer portalleri, danışmanlık şirketleri ve profesyonel network siteleri yoğun olarak kullandığımız araçlarımızdandır. Adaylarımız Bilim İlaç’a başvurularını yaptıktan sonra “Yetkinlik” ve “Nitelik” kataloglarımız doğrultusunda yetkin İnsan Kaynakları ekibimiz tarafından değerlendirilmektedir.
Pozisyonun özelliklerine göre İnsan Kaynakları ekibimiz, adayları “yetkinlik bazlı değerlendirme” süreçlerine dahil eder. Bu aşamada mülakatların yanı sıra "değerlendirme merkezi, kişilik testi, genel yetenek testi, yabancı dil ve bilgi sınavı uygulamaları" gerçekleştirilir.
Tüm bu süreçleri olumlu olarak tamamlayan adaylara iş teklifi yapılır. Görüşmeler sonucunda mevcut pozisyonda değerlendirilemeyen adaylara olumsuz geri dönüşler gerçekleştirilir ve tüm adaylar işe alım süreci sonucu kişiye özel olarak bilgilendirilir.
İşe Alım sürecimizde kullandığımız araçlar:
Yetkinlik Bazlı Mülakatlar: Adaylarımızın geçmiş iş tecrübeleri ya da farklı problemler karşısında göstermiş olduğu davranış biçimlerinden yola çıkarak, yetkinliklerini ve pozisyona uygunluklarını saptamayı amaçlamaktayız. Mavi yaka pozisyonlarımız haricindeki tüm pozisyonlarımızda, yetkinlik bazlı mülakat tekniğini uygulamaktayız. İşe Alım sürecinde yer alan tüm yöneticilerimiz, yetkinlik bazlı mülakat teknikleri eğitimi almıştır.
Klasik Mülakatlar: Özellikle mavi yaka pozisyonlarımızda adaylarımızın kendilerini daha rahat ifade edebilmeleri için, klasik mülakat tekniği uygulanmaktadır. Gerekli olduğu durumda, mavi yaka görüşmelerinde de yetkinlik bazlı mülakat soruları sorulabilmektedir.
Genel Yetenek Testleri: Genel Yetenek Testi'ni, Tıbbi Tanıtım Sorumlusu toplu işe alım sürecinde kullanmaktayız. Sayısal ve sözel olmak üzere, iki bölümden oluşan Genel Yetenek Testi'yle görsel algılama hızı, mantık yürütme, çalışan hafıza, numerik hız-doğruluk ve boyutsal yönelim performanslarını ölçmekle birlikte; sayısal yetenek testi bölümünde, adaylarımızın, istatistiksel tablolar ve verileri değerlendirebilme yeteneklerini, sözel yetenek testi bölümüyle de değişik ifadelerin ve fikirlerin kapsadığı mantık ve anlamları nasıl değerlendirdiklerini ölçmeyi amaçlamaktayız.
Dikkat Testleri: Mavi yaka pozisyonları adaylarımızın, detay takip etme, algılama yeteneği, konsantrasyon, görsel karşılaştırma, görsel talimat takibi, hata fark edebilme yetkinliklerini ölçümlemeye yönelik olarak kullanmakta olduğumuz ölçme ve değerlendirme araçlarıdır.
İlgi Envanteri: İlgi ve tutum testleri ile adaylarımızın duygusal, düşünsel, davranışsal, mesleki eğilimlerini ölçmeyi ve farklı durumlardaki tutumlarını da değerlendirmeyi amaçlamaktayız.
Motivasyon Envanteri: Adaylarımızın, değerlendirildikleri pozisyonlara karşı olan istek ve ilgisini ölçümlemek üzere kullanılmaktadır.
Mesleki Kişilik Envanteri: Adaylarımızın iş ortamında nasıl çalıştıklarını, insanlarla ilişkilerindeki yaklaşımlarını, zor durumlar altındaki reaksiyonlarını ve problemlerle nasıl başa çıktıklarını anlamak için kullandığımız bir envanterdir.
Mesleki Bilgi Testleri: Ağırlıklı olarak teknik bilgi ve uzmanlık gerektiren Kalite Kontrol ve Ar-Ge bölümlerinde kullanmaktayız. Nitelik kataloğunda tanımlanmış olan, üniversite mezuniyetleri doğrultusunda belirlediğimiz adaylara, genel kimya ve kramotografi testleri uygulamaktayız.
DEĞERLENDİRME MERKEZİ UYGULAMASI
Değerlendirme Merkezi uygulamasında, Kurumsal Yetkinlik Kataloğumuz içinde yer alan ve her bir pozisyon için ayrı ayrı oluşturulmuş olan yetkinlik setlerinden yararlanılmaktadır. Aday olunan pozisyonun nitelik gereksinimlerini karşılayan adayların yetkinlik değerlendirmeleri Değerlendirme Merkezi uygulamasında ele alınmaktadır. İlgili pozisyonun yetkinliklerinin değerlendirilmesi noktasında uluslararası geçerlilik ve güvenilirliğe sahip farklı araçlardan yararlanarak, davranış gözlemleme konusunda yetkin ve deneyimli profesyonel değerlendirici kadromuz ile uygulamaktayız.
MARKETING TRAINEE PROGRAMI
Şirketimizde, Product Manager yetiştirmek üzere dizayn edilmiş olan Marketing Trainee programımız bulunmaktadır. Marketing Trainee programımıza, üniversiteden yeni mezun veya iş deneyimi maksimum 1 yıl olan tüm adaylar başvurabilmektedirler. Bilim İlaç’ta Marketing Trainee olarak çalışma hayatına başlamış olan çalışanlarımızın 6 ay ile 1 yıl arasında süren oryantasyon programına dahil olduktan sonra performanslarına paralel olarak Product Manager olarak atamaları gerçekleştirilir.